Khamis, 21 Mei 2009

Penanti - Jangan menanti...

Pilihan Raya Kecil Penanti pada hujung bulan ini menyaksikan buat pertama kali Barisan Nasional tidak meletakkan calon mereka dalam satu pertandingan pilihan raya. Alasan - hendak fokus dalam usaha mentadbir negara dan tidak mahu mengikut rentak politik parti pembangkang terus didendang di corong-corong media dan cetakan massa. Tidak kurang juga di pihak Pakatan Rakyat yang berdekah-dekah mengatakan Barisan Nasional bacul dan penakut kerana tidak mahu meletakkan calon bertanding.

Tidaklah saya ingin mempertikai keputusan pimpinan Pakatan Rakyat yang meminta penyandang kawasan ini mengosongkan kerusi beliau untuk memberi peluang kepada muka lain yang dirasakan lebih berpengalaman dan layak. Namun dalam waktu yang serba mencabar ini, dengan fokus terhadap krisis ekonomi yang lebih menekan, nyatanya saya merasakan Pakatan Rakyat masih gagal membuktikan diri mereka sebagai alternatif terbaik kepada Barisan Nasional, sebagai sebuah gabungan yang mampu membentuk kerajaan pusat yang kuat dan bermanfaat untuk rakyat. 

Cabaran di Perak, dan juga cabaran di negeri Pakatan yang lain, tidak seharusnya merencatkan persediaan kita untuk Pilihan Raya ke 13 - bakal hadir selewat-lewatnya 2013. Dalam langkah yang diorak kearah matlamat akhir Pakatan Rakyat - membentuk kerajaan pusat, seharusnya, setelah setahun pasca 8 Mac, satu kabinet bayangan telah direncana dan dipersembahkan pada rakyat. Tugas kabinet bayangan ini bukan sekadar untuk memerhati dan memantau tingkah laku menteri dari parti pemerintah, tetapi seharunya kabinet bayangan ini menjadi satu gerakan yang giat melakukan kajian dan diskusi mendalam dengan usaha mewujudkan satu sistem dan tatacara pentadbiran dan pelaksanaan yang lebih baik dan efisien sebagai alternatif kepada sistem sedia ada. Wawasan, sasaran dan hala tuju yang ingin dibawa oleh Pakatan Rakyat dalam sektor-sektor penting seperti ekonomi, pendidikan, kesihatan dan kemasyarakatan masih tidak jelas terbentang dan apa yang dijanji untuk direformasikan masih kelihatan samar.

Selain apa yang mampu ditawarkan kepada rakyat, pimpinan Pakatan Rakyat juga harus melihat kepada keadaan akar umbi dalam memahami erti sebenar 'persahabatan' di dalam Pakatan Rakyat. Sikap sangsi dan syak wasangka yang kuat, dan sudah menjadi lumrah politik, mereka yang merasakan kedudukan mereka tergugat akan pasti menggunakan segala macam helah dan kaedah dalam mempertahankan kedudukan mereka. Isu agama, bangsa dan hak sering menjadi mainan mereka - sang kemaruk kuasa - sebagai alat untuk mereka melaga-laga dan memburukkan 'lawan'. Menjadi tanggungjawab pimpinan (baca : yang faham dan benar-benar ikhlas bersama Pakatan Rakyat), untuk memastikan duri-duri ini dipatah-patahkan sebelum daging yang kental dan teguh itu menjadi lunyai dan layu.

Pakatan Rakyat harus berubah. Bukan harus - tapi wajib! Untuk menjadi satu alternatif yang mampu menarik dan menawan hati rakyat, Pakatan Rakyat perlu keluar dari situasi dilamun kegembiraan kemenangan. Masih banyak tugas, kajian dan penerangan yang harus dibuat Pakatan Rakyat dalam memastikan kesediaan Pakatan Rakyat membentuk sebuah kerajaan pusat kelak. Bertolak dari 'Pesta Penanti' ini, diharap Pakatan Rakyat janganlah lagi terus menanti dan menanti......


1 ulasan:

Anak Pendang Sekeluarga berkata...

slm......penanti nie tempat saya belajo......hu3